21. joulukuuta 2013

Kylmää kyytiä.

Huh. Eilen on vietetty esikoisen synttäreitä, tänään talo oli täynnä sukulaisia ja perhetuttuja. Ja näköjään alkaa olla jo perinne, että meillä on joku kodinkone rikki tai tukossa lasten juhlapäivinä. Tammikuussa kuopuksen synttäreiden aikaan tiskasimme käsin, koska keittiön viemäri oli tukossa eikä tiskikonetta voinut käyttää. Nyt Gigantista tilaamani pyykinpesukone laskikin poistoletkun kuristimen alta seinän vierestä vedet lattialle. Ilmeisesti viemäriputkessa on tukos. Ei muuta kuin rassaamaan koko suvun voimin! Oli taas omanlaisensa kemut: kaksi kolmasosaa juhlaväestä kahvittelee keittiössä ja se epäonninen vähemmistö yrittää avata viemäriputken tukosta kellarissa... Lopputulos: putki tukossa, imuauto tulossa maanantaiaamuna kello seitsemän! Eipähän tule nukuttua liian pitkään ensimmäisenä virallisena arkilomapäivänä.

Juhlavieraiden kanssa kahvitellessa tuli puhe sopivasta sisälämpötilasta. Meillä on kuulemma aika vilpoisaa. Me heiluttelimme villasukkiin verhottuja varpaitamme ja ihmettelimme kommentteja. Totesimme yhdessä, että sisäilman lämpötila on tottumiskysymys. Me hikoilemme tuttavien vedottomassa, lattialämmöllä varustetussa talossa, jossa on vähintään 23 astetta lämpöä. Kun tuttavamme tulevat meille, he pyytävät hytisten villasukkia lainaan hetken kahvipöydässä istuttuaan. Onneksi minä neulon niitä joka talvi, joten lainattavaa riittää!

Olen seuraillut nyt kahden syksyn ja alkutalven ajan meidän lämpötiloja, ja ollaanhan me siellä viileän puolella selvästi.
Motivan sisälämpötilaopas suosittaa seuraavia lämpötiloja:
- oleskelutilat 20-21 ºC
- makuuhuoneet 18-20 ºC
- kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C
- varasto 12 ºC
- autotalli 5 ºC
Motiva tietää myös muistuttaa, että asteen lasku lämpötiloissa säästää noin viisi prosenttia lämmityskuluja. No sittenhän me säästämme oikein urakalla! Meillä on tämän puolitoista vuotta kestäneen seurantajakson perusteella kylmällä ajanjaksolla vähän viileämpää:

- olohuone 17-18,5 C
- keittiö 16-18,5 C (paitsi kun uuni on päällä)
- lastenhuone 18-21 C
- meidän makuuhuone 15-18 C
- kellarikerros 15-20 C (ainoan patterin termostaatti rikki, eli on joko kylmä tai tulikuuma)
- puolilämmin kuisti 7-15 C

Alkusyksystä olen aivan jäässä parin päivän ajan, kun ulkona kylmenee ja sisälläkin tuntuu olevan hyisen koleaa. Vaihdettuani paksun talvipeiton sänkyyn palelen muutaman yön, kunnes totun. Usein iltaisin huomaan tietokoneella oltuani, että sormeni ovat hirveän kylmät, vaikka yleensä käteni ovat aina lämpimät. Se vaiva kuitenkin korjaantuu heti lopetettuani näpyttelyn. Summa summarum: hyvin tähän tottuu. Koleana iltana on ihanaa käpertyä sohvalle viltin alle ja ottaa lämmin kissa kehräämään syliin. Villasukkia on kiva neuloa ja käyttää. Palelevaisemmalla lapsella on vaaleanpunainen fleeceaamutakki, joka lämmittää kylmää aamupalaa syödessä ihan tarpeeksi, ja sitten kohta onkin jo lämmin. Esikoinen vetää pitkin taloa paljain jaloin, jossei sukkien käytöstä muistuta, eli ilmiselvästi ei palele. Me olemme varmaan vaan erityisen kylmäpäistä joukkoa. Toisaalta, näillä lämmitysöljyn hinnoilla saa ollakin!


Ei kommentteja: