13. maaliskuuta 2014

Viherpeukaloa tykyttää.

Ulkona aurinko paistaa, piipat kurkkivat kukkapenkeistä, sisällä siemenpussit on lajiteltu lajeittain ja itämisajoittain, mutta mikä mättää? No ne taimipotit! Tilasin Amazonilta kirjatilauksen mukana 90 kappaleen paketin taimipotteja, ja se tilaus tulee aikaisintaan ensi viikolla. Nyt en viitsi ostaa kaupasta ensihätään potteja, koska kyllä se 90 tulee riittämään. Hätäpäissäni olen istuttanut taimia raejuustopurkkeihin ja jogurttikippoihin, mutta se tietää koulimista myöhemmin keväällä...

Kaikki yrtit ovat itäneet: basilika, timjami, iisoppi, lehtikorianteri, persilja. Tänään istutin vielä huiskuvuoriminttua (skyr-purkkiin, hmm). Tomaatit ovat itäneet ja tekevät jo sirkkalehtien seuraksi lisää lehtiä. Kukkaosastolla on myös edistystä: jo kaksi kelloköynnöksen siementä auki ja kasvussa, toinen valkoinen ja toinen violetti. Pikkupetuniat ovat itäneet, ja lobeliapurkissakin näkyy jo vähän minikokoista vihreää. Tänään kylvin kesäleimua, vaikka viime vuonnakin tähän aikaan kylvetty kasvoi honteloksi ja haaleaksi kuistilla. En usko, ennen kuin näen saman uudestaan.

Siementen lisäksi olen huiskinut multaa sinne tänne. Vaihdoin suurimpaan osaan huonekasveista mullan ja ruukunkin - suurin osa sai mullanvaihdon ensimmäistä kertaa, vaikka ovat kulkeneet matkassa jo useamman vuoden. Oppia ikä kaikki. Tuli kyllä niissä hommissa ikävä ensistä broadsheet-kokoista Hesaria. Ei siitä pienestä ole mihinkään kierrätykseen. Onneksi maakuntalehden ilmaispainos peitti lattiasta vähän suuremman osan.

Piha on sula ja märkä. Tuhkaa olen jo heitellyt nurmikolle viikko sitten viimeisten lumien päälle, ja lannoittaa ei näköjään tarvitsekaan, sillä rusakot ovat tehneet sen puolestani. Meiltä ei ihan oikeasti löydy pihalta yhtä neliömetriä, jossa ei olisi papanoita! Ehkä ne pitää ottaa kompensaationa kaikista niistä matalaksi syödyistä pensaantaimista.

Parin päivän takainen kuva tomaateista.
Ensi viikolla otetaan pari askelta taaksepäin kevään suhteen. Täytyy muistaa suojata herkimmät piipat ja muut kasvuun pyrähtäneet. No, onpahan aikaa lukea niitä viittätoista puutarhalehteä, jotka ostin kirjaston poistomyynnistä!

Ei kommentteja: