15. tammikuuta 2014

Pakkasta.

Tällaista luvassa:

Aamuisin eteisessä on käynnissä kohtalaisen mittava pukeutumisoperaatio, kun yritän saada kaksi lasta ja itseni sellaisiin vällyihin, että kestäisimme kävellä reilun vartin matkan päiväkodille ja kouluun. Tänään unohdin pukea itselleni tuplakerroksen housuja, ja huomasin puolivälissä kävelymatkaa, että nilkkurin ja housun välistä vilkkui paljasta ihoa... No, onneksi minulta eikä lapselta, niin ei tule kaiken palelun päälle vielä epäilyksiä kyvystäni huolehtia lasten hyvinvoinnista..!

Koska ulkona on pakkasta, sisälläkin on kohtalaisen viileää. Tänään töistä tultuani ihmettelin, kun paleli sisälläkin enemmän kuin yleensä. Olohuoneen mittarissa oli tasan +16 astetta, keittiön seinällä +15,4. Kiersin pattereiden termostaatteja vähän kovemmalle ja tein uuniruokaa, ja nyt ollaan taas mukavassa +18 asteen lukemassa. Ei myös ollut ollenkaan hullumpi ajatus jättää saunan jälkeen kaikki ovet ylhäälle asti auki, meillä kun on tuo puulämmitteinen sauna kellarissa ja yleensä tuuletan höyryt ulos sivuovesta ja -ikkunoista. Tällaisella kelillä se lämmin ja kostea ilma on oikein tervetullut asuinkerrokseen saakka.

Pärjäämisestä huolimatta toivon, ettei enempää kylmene. Viime talven kovimmilla pakkasilla oli aika hyytävää. Myös kukkaro itkee, kun mietin kaikkea sitä öljyä, mitä talon lämpimänä pitäminen polttaa. Tuo lämmin alkutalvi on ollut mannaa lämmitysöljyriippuvaisille. Voi, olisin kyllä mielelläni ihan jotain muuta kuin lämmitysöljyyn sidottu talonomistaja, mutta vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen alkuinvestoinnit ovat aika kovat. Toisaalta, lämmityshormin putkittaminenkin maksaa kuulemma lähemmäs tuhat euroa, ja se olisi kesällä luvassa, että ei tämänkään systeemin ylläpito ilmaista ole. Viiden vuoden öljylaskulla olisi maksettu jo melkein se maalämpöpumppukin...

Ei kommentteja: