27. kesäkuuta 2013

Terveisiä helteestä!

Ah, takana on kerrassaan upea päivä! Kunpa tällaisia päiviä olisi kesäloma pullollaan, niin jaksaisin paljon paremmin koko pitkän syksyn ja talven arjen oravanpyörässä...

Kävin eilen ihan pikaisesti aleostoksilla Jyväskylässä, ja vaikken käynytkään varsinaisessa puutarhamyymälässä, löysin kuitenkin FinE-juhannusruusun astiataimen ja yhden omenapuun taimen yhteensä alle 20 eurolla! Omenapuu ei nyt ole se lajike, jonka suunnittelin ensimmäisenä ostavani, mutta eipä tuo haittaa. Nyt pihaan on istutettu 'Bergius', josta Barkholtin taimisto sanoo näin:

Omena suurehko.Valkoinen malto, jossa punaisia juovia. Hyvin mehukas, joskus osittain läpikuultava. Miellyttävän makea ja viinihappoinen. Ylikypsänä muuttuu jauhoiseksi. Voimakaskasvuinen, pystyt oksat, pienehkö puu. Sato kypsyy elokuun lopussa. Hyvä jälkiruoka- ja pöytähedelmä, melkein kypsänä myös hyvä talouskäyttöön. Hyvä tautienkesto. Hyvä pölyttäjä.


Bergius on nyt raparperipenkin vieressä istutettuna, yhdellä tukikepillä ja ainoilla kaapista löytämilläni sukkahousuilla tuettuna, jottei huomiseksi ennustettu ukkosmyrsky heti kaataisi pikkuista. Täytyy vielä huomenna käydä vähän löysäämässä tuota ylempää sidontaa, jottei se ala kallistaa latvaa liikaa. 

Tämän pioneeripuun lisäksi haluan pihaani vielä Huvituksen ja jonkun kolmannen omenapuun, vaikkapa myöhäisemmän lajikkeen. Meillä on tässä kuitenkin melkein 1700 neliötä pihaa käytössä, kyllä tänne jokunen omenapuu mahtuu. Ja luumupuu - olen ottanut vanhemmiltani luumupuun juurivesoja yhteensä kuuteen paikkaan kasvamaan, ja viisi niistä on vielä hengissä. Luumuthan tekevät hurjasti juurivesoja, joten jos edes yksi minitaimista selviäisi suureksi saakka, jatkossa uusia puunalkuja riittäisi. 

Pitkästä aikaa pilvet nousevat yöksi ja alkaa olla oikeasti pimeää, joten taidan lähteä nukkumaan, kun toiveita unensaannista on. Huomiseksi on ennustettu hurjia ukkospuuskia, joten täytynee laittaa ikkunat kiinni yöksi...

Tässä vielä kissan iltapuuhat: 


 Hauskan näköistä oli, kun kissa tökkäsi sammakkoa tassulla ja sammakko vastineeksi loikkasi kohti kissaa, joka vuorostaan hypähti säikähdyksestä taaksepäin. Sammakolle tilanne tuskin oli kovin huvittava, joten päästin sen pälkähästä ja houkuttelin kissan sisälle. Ihan kaikkia pihan eläimiä ei tarvitse tämänkään saalistajan syödä - tällä viikolla on keittiöstä kannettu yksi räystäspääskyn ruumis ulos, ja pahaa teki! 

Ei kommentteja: