5. helmikuuta 2017

Siemenet tilaukseen!

Olin mielestäni tänä vuona erittäin maltillinen, kun jätin siementilauksen helmikuulle. Tänään en kestänyt enempää viilipyttyilyä, vaan klikkasin itseni verkkokauppojen ihmeelliseen maailmaan. Olen tässä neljän puutarhurivuoden aikana tilannut useammastakin nettikaupasta siemeniä, enkä koskaan ole pettynyt. Toissavuonna tilasin oikein jättitilauksen ruotsalaiselta Impectalta - siitä riittikin kahdeksi vuodeksi viljeltävää. Tänä vuonna mietin jo etukäteen tarpeeni ja päätin ostaa vain kaksi tai kolme heräteostosta siihen päälle - tein nimittäin siemenpussi-inventaarion kuistilla nököttävälle siemenlaatikolle ja totesin, että vähintään nelisenkymmentä pussukkaa sieltä löytyy ihan ilman uusia lisäyksiäkin...

Tästä se joka vuosi lähtee!

Tänä vuonna tilasin Hyötykasviyhdistykseltä tomaattia, kesäkurpitsaa, hernettä, salkopapua ja kelloköynnöstä. Tomaatit ovat lähinnä sydäntäni ja niitä olenkin viljellyt melkoisella pieteetillä tuossa talon eteläseinustalla joka vuosi. Ruukuissa ovat kasvaneet eri vuosina Tiny Tim, Red Profusion, Cuor di Bue, Moneymaker, Gardener's Delight, Ciliegia ja Sungold. Tässä pienet esittelyt parhaista kirsikkatomaateista:

  • Sungold. Ei sitä suotta kehuta, se on aivan ylivertaisen ihanan täyteläisen ja makean makuinen jopa vielä vähän  raakana. En ole montaa tomaattia sisälle asti kantanut, kun olen napsinut kypsyvät tomaatit suoraan pensaasta kasveja hoitaessani... 
  • Ciliegia. Täyteläinen maku, hauska pisaran muoto. Jos jostain syystä taimet sekoittuvat (voiko sellaista tapahtua jollekin tumpelolle, kröhm), tämän tomaatin tunnistaa kyllä sitten satovaiheessa. Isäni sanoi tästä italialaisesta tomaatista, että "kyllä kulinaristimaan tomaatin tunnistaa". 
  • Gardener's Delight. Erittäin hyvä perustomaatti. Voi kasvaa kohtalaisen suureksikin, ja maku on tasaisen varman maukas. Tämä on ollut mukavan tuottelias tomaatti, tosin kylminä kesinä sato on jäänyt vähäiseksi ja osa tomaateista on jäänyt aivan vihreiksi raakileiksi. 

Ciliegia.
Pitkän ajan ennuste on luvannut keväästä vähän tavanomaista leudompaa, joten toivottavasti voin aloittaa taimiviljelyn länteen suuntaavalla kuistillamme jo helmi-maaliskuun taitteessa. Kelloköynnös ja tomaatit starttaavat aina viljelykauden, ja viime vuotta lukuunottamatta olen aina tuikannut siemenet multiin hiihtolomaviikolla. Kyllä tässä vielä melkoinen viherpeukalokuume nousee, kunhan päivät pitenevät ja kevät lähestyy!

Ei kommentteja: